In de Tweede Wereldoorlog vorderde de Duitse bezetter paarden voor het Duitse leger. Om de goede fokmerries in het Land van Cuijk te kunnen behouden kwamen er vanuit de paardenwereld steeds meer verzoeken om in Haps een Fokpaardendag te houden. Als een merrie premiewaardig was of op een Fokpaardendag een prijs in de wacht sleepte, dan werd deze merrie namelijk niet gevorderd voor het Duitse leger. Het vorderen van paarden ging ondertussen wel gewoon door. De paarden kwamen op het huidige Marijkeplein samen en werden door een Duitse officier beoordeeld en er werd een prijs bepaald. Deze prijs lag tussen de 1500 en 2000 gulden. In anderhalf uur werden ongeveer 100 paarden gekeurd, geschat en afgevoerd. De voormalige eigenaren gingen met het geld naar huis, maar zonder het zo belangrijke werkpaard.
In 1943 werd met deze aanleiding de eerste Hapse Fokpaardendag gehouden op de derde donderdag van oktober. Dit was een enorm succes met meer dan 300 inschrijvingen van Trek- en Tuigpaarden. In 1944 werd er in verband met de oorlog geen Fokpaardendag gehouden in Haps en in 1945 werd de Fokpaardendag uitgesteld i.v.m. Lieftincks geldsanering. Vanaf 1955 werd het geheel uitgebreid met de Shetlandpony’s en in 1965 kwamen daar ook de Haflingers bij. In 1968 volgden de Welsh pony’s, in 1972 de N.R.P.S paarden en pony’s, waarna in 1986 ook de Friese paarden hun weg vonden naar Haps. Ook sloten de New Forest pony’s en de Appaloosa pony’s aan bij de keuring.
Om het evenement groter te maken werden er vanaf 2000 tot 2010 ook dressuurwedstrijden verreden. En vanaf 2000 werd er in de middag een aangespannen wedstrijd georganiseerd met Tuigpaarden, Friezen, Trekpaarden en later ook Hackney’s. In 2011 werd het evenement uitgebreid met de Power Horse Competition, waarmee het een tweedaags evenement werd. De naam veranderde hiermee ook van Land van Cuijkse Fokpaardendag Haps naar Land van Cuijkse Paardendagen Haps.
Ondertussen nam het enthousiasme voor de keuringen aan de hand (de ‘Fokpaardendag’) af. Hierdoor is in 2018 besloten om deze keuringen aan de hand voor de laatste keer plaats te laten vinden op Hapse bodem.